![© Sandia National Laboratories, SUMMiTTM Technologies, www.mems.sandia.gov](/media/lib/26/1207743140_236723-8b40c26babe100f5b0b14f5a126102db.jpeg)
Gazowy poślizg w skali mikro
9 kwietnia 2008, 12:11Być może już wkrótce rozcieńczone gazy staną się substancją poślizgową stosowaną z wyboru w systemach mikroelektromechanicznych (MEMS, ang. microelectromechanical systems). W ten sposób udałoby się pokonać problemy związane z wykorzystaniem ruchomych elementów, np. turbin, wahadeł czy mechanizmów obracających się wokół trzpieni.
![](/media/lib/36/pelamis-b4730ae70e55e1bd904598acd23ec02d.jpg)
Pierwsza taka elektrownia
25 września 2008, 14:19U wybrzeży Portugalii uruchomiono pierwszą na świecie komercyjną elektrownię, która pozyskuje energię z ruchu wód morskich. W pierwszej fazie elektrownia wykorzystuje trzy Konwertery Energii Fal firmy Pelamis (Pelamis Wave Energy Converters - PWEC), które znajdują się w odległości około 5 kilometrów na północ od miejscowości Agucadoura.
Prawdziwa historia ucha?
5 maja 2009, 10:29Zgodnie z oficjalną wersją wydarzeń, Vincent van Gogh obciął sobie lewą małżowinę uszną po gwałtownej kłótni z przyjacielem Paulem Gauguinem. Panowie malowali razem w wynajętym przez autora słynnych "Słoneczników" Żółtym Domu. Niemieccy historycy sztuki przekonują jednak, że Vincent wymyślił historię z uchem, by chronić Paula, bo w rzeczywistości to on okaleczył go za pomocą szpady.
![© mknowleslicencja: Creative Commons](/media/lib/26/1207817074_373854-a19b76d993a3440adab22b486480bf88.jpeg)
DNA niczym przewód elektryczny
25 listopada 2009, 00:50Łączna długość nici DNA w komórkach człowieka wynosi niemal dwa metry, a mimo to komórkowa maszyneria enzymatyczna doskonale radzi sobie z wykrywaniem i naprawą uszkodzeń genomu. Jak to możliwe? Badacze z University of North Texas twierdzą, że poznali możliwe wyjaśnienie tego fenomenu.
![© Dey](/media/lib/22/1201705830_171675-5ac18432032ed1a8e1fb3203930b8de0.jpeg)
Bitwy o internet ciąg dalszy
11 maja 2010, 12:05W Stanach Zjednoczonych rozpoczęła się kolejna potyczka bitwy o internet i wywiązanie się prezydenckiej administracji ze złożonej przez Obamę w czasie kampanii wyborczej obietnicy upowszechnienia dostępu do szerokopasmowej sieci.
![](/media/lib/71/otrzepywanie-a8545b2d1ace394d8fb21a4a9af79429.jpg)
Wzór na otrzepywanie się z wody
22 października 2010, 11:32Uczeni z Georgia Institute of Technology (Gatech) opublikowali wyniki badań nad... otrzepywaniem się zwierząt z wody. Temat może wydawać się niepoważny, jednak mówi sporo o dynamice płynów.
![](/media/lib/72/witamina-c-7dbc60e2103710f78f76102a40faa7ff.jpg)
Rozpuszczalne włókna zwalczają tłuszcz trzewny
28 czerwca 2011, 08:45Tłuszcz wisceralny, który odkłada się wokół narządów wewnętrznych, jest groźniejszy dla zdrowia od tłuszczu podskórnego. Naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center zauważyli jednak, że ten pierwszy można z powodzeniem zwalczać, zwiększając ilość spożywanych rozpuszczalnych włókien oraz angażując się w umiarkowaną aktywność fizyczną.
![](/media/lib/98/n-bakterie-z-ziarna-piasku-25bec87a609fce82dcc8ad9122372dfa.jpg)
Puchnięcie i rozciąganie
24 stycznia 2012, 06:55Bakteryjne biofilmy rozszerzają się, zajmując coraz większą powierzchnię szkliwa czy cewnika, wykorzystując do tego macierz pozakomórkową (ang. extracellular matrix, ECM). "Podkręca" ona ciśnienie osmotyczne w jego obrębie, prowadząc do pobierania z zewnątrz wody i wzrostu objętości.
![](/media/lib/129/n-piratebaylogo-00c264837fda242aed8298661c2193d5.jpg)
The Pirate Bay na czarnej liście Google'a
12 września 2012, 10:22Google dodało The Pirate Bay do czarnej listy mechanizmu Instant and Autocomplete. Oznacza to, że wyszukiwarka nie będzie uzupełniała adresu pirackiego serwisu. Użytkownicy będą musieli wpisać go samodzielnie.
![](/media/lib/167/n-tardrop-c21b12461c6b275a0dbf4480a7e84751.jpg)
Wynik po 69 latach
22 lipca 2013, 11:46Jeden z najdłużej trwających eksperymentów w historii dał pierwszy wynik po 69 latach od rozpoczęcia. Eksperyment rozpoczął się w 1944 roku w Trinity College Dublin, a jego celem było zaprezentowanie niezwykle wysokiej lepkości smoły